

## THE KENYA NATIONAL EXAMINATIONS COUNCIL

# THE 2017 KCPE EXAMINATION TIMETABLE & INSTRUCTIONS

### KNEC/TD/SE/KCPE/TT/17/006

# 1.0 TIMINGS OF PAPERS IN THE 2017 KCPE EXAMINATION AND INSTRUCTIONS TO SUPERVISORS, INVIGILATORS & CANDIDATES

The time allowed for each paper is the one indicated against the name of the paper and it is inclusive of reading the instructions. Visually challenged candidates will **NOT** be given extra time other than what is stated on their respective papers which is **30 minutes** more than for the other candidates. Supervisors and Invigilators should ensure that candidates are issued with answer sheets that have the correct names and index numbers.

# 2.0 DURATION/PERIOD, DATES AND TIMINGS OF 2017 KCPE EXAMINATION PAPERS

| ITEM | DAY                     | PERIOD                 | ITEM<br>NO.    | PAPER   | DURATION      |
|------|-------------------------|------------------------|----------------|---|---------------|
| 2.1  | MONDAY<br>30.10.2017    |                        |                | REHEARSAL DAY                                     |               |
| 2.2  | DAY 1                   | 8.30 am - 10.30 am     | 1              | Mathematics                                       | 2 hours       |
|      |                         | 8.30 am - 10.30 am     | 2              | Mathematics (Large Print)                         | 2 hours       |
|      | TUESDAY                 | 8.30 am – 11.00 am     | 3              | Mathematics (Braille)                             | 2 hrs 30 mins |
|      | 31.10.2017              | 11.00 am – 11.30 am    | 11.30 am BREAK |   | 30 minutes    |
|      |                         | 11.30 am - 1.10 pm     | 4              | English Section A - Language                      | 1 hr 40 mins  |
|      |                         | 11.30 am - 1.10 pm     | 5              | English Section A – Language (Large Print)        | 1 hr 40 mins  |
|      |                         | 11.30 am - 1.30 pm     | 6              | English Section A (Hearing Impaired)              | 2 hours       |
|      |                         | 11.30 am - 1.40 pm     | 7              | English Section A (Braille)                       | 2 hrs 10 mins |
|      |                         | 1.40 pm – 2.30pm BREAK |                | BREAK   | 50 minutes    |
|      |                         | 2.30 pm - 3.10 pm      | 8              | English Section B - Composition                   | 40 minutes    |
|      |                         | 2.30 pm - 3.10 pm      | 9              | English Section B – Composition (Large Print)     | 40 minutes    |
|      |                         | 2.30 pm - 3.20 pm      | 10             | English Section B - Composition (Hearing Impaired | 50 minutes    |
|      |                         | 2.30 pm – 3.20 pm      | 11             | English Section B – Composition (Braille)         | 50 minutes    |
| 2.3  | DAY 2                   | 8.30 am – 10.10 am     | 12             | Science   | 1 hr 40 mins  |
|      |                         | 8.30 am – 10.10 am     | 13             | Science (Large Print)                             | 1 hr 40 mins  |
|      |                         | 8.30 am – 10.40 am     | 14             | Science Braille                                   | 2 hrs 10 mins |
|      | WEDNESDAY<br>01.11.2017 | 10.40 am – 11.10 am    |                | BREAK   | 30 minutes    |
|      |                         | 11.10 am – 12.50 pm    | 15             | Kiswahili Lugha                                   | 1 hr 40 mins  |
|      |                         | 11.10 am – 12.50 pm    | 16             | Kiswahili Lugha (Large Print)                     | 1 hr 40 mins  |
|      |                         | 11.10 am – 12.50 pm    | 17             | Kenyan Sign Language – Section A                  | 1 hr 40 mins  |
|      |                         | 11.10 am – 1.20 pm     | 18             | Kiswahili Lugha (Braille)                         | 2 hrs 10 mins |
|      |                         | 1.20 pm – 2.10 pm      |                | BREAK   | 50 minutes    |
|      |                         | 2.10 pm – 2.50 pm      | 19             | Kiswahili Insha                                   | 40 minutes    |
|      |                         | 2.10 pm – 2.50 pm      | 20             | Kiswahili Insha (Large Print)                     | 40 minutes    |
|      |                         | 2.10 pm – 2.50 pm      | 21             | Kenyan Sign Language Section B Composition        | 40 minutes    |
|      |                         | 2.10 pm - 3.00 pm      | 22             | Kiswahili Insha (Braille)                         | 50 minutes    |
| 2.4  | DAY 3                   | 8.30 am – 10.45 am     | 23             | Social Studies and R.E                            | 2 hrs 15 mins |
|      | THURSDAY                | 8.30 am – 10.45 am     | 24             | Social Studies and R.E (Large Print)              | 2 hrs 15 mins |
|      | 02.11.2017              | 8.30 am – 11.15 am     | 25             | Social Studies and R.E (Braille)                  | 2 hrs 45 mins |

#### 3.0 NOTE:

- **3.1** Only **one** of the papers bracketed together to be taken.
- 3.2 The Kenyan Sign Language papers should be taken only by candidates with Hearing Impairment (HI).

#### 4.0 INSTRUCTIONS AND GUIDELINES TO SUPERVISORS, TEACHERS AND CANDIDATES

#### 4.1 INSTRUCTIONS TO SUPERVISORS AND INVIGILATORS

Supervisors and invigilators should call the attention of the candidates to the Instructions/Guidelines and adhere to them. They should also ensure that candidates are issued with answer sheets that have the correct names and index numbers.

#### 4.2 Instructions to the Teachers

**TEACHERS** are advised to ensure that candidates clearly understand the instructions given below and are aware of the penalties for examination irregularities or misconduct. Candidates are required to follow these instructions carefully.

#### 4.3 Instructions to Candidates

- 4.3.1 Avail yourself for searching outside the examination room and be seated at your desk/table 15 minutes before the time scheduled for the paper. Morning sessions will start at 8.30 a.m.
- 4.3.2 A candidate who arrives late will be required to give a satisfactory reason to the Supervisor. Only in exceptional circumstances will a paper be given to any candidate who is more than **half an hour** late. Punctuality should be observed for all papers.
- 4.3.3 As soon as notice is given to stop, check to ensure that <u>your name</u> and <u>index number</u> have been written and crossed correctly on the answer sheet.
- 4.3.4 Check to ensure that each page of your question paper is printed.
- 4.3.5 Withdrawal from the examination should have been notified to the KNEC before 31st May 2017.

#### 4.4 CAUTION TO THE CANDIDATES

- 4.4.1 You are not allowed to leave the examination room before the end of the period allocated to the paper except with special permission from the Supervisor. NO CANDIDATE SO PERMITTED TO LEAVE MAY TAKE A QUESTION PAPER OR ANSWER SHEET/SCRIPT OUT OF THE EXAMINATION ROOM.
- 4.4.2 Do not leave a sheet of paper you have written on or your answers in such a position that another candidate can read them. You should not give or obtain unfair assistance, or attempt to do so, whether by copying or in any other way, and your work should not show proof of such unfair assistance.
- 4.4.3 No communication whatsoever in whatever manner between candidates or with outsiders is allowed during the examination.
- 4.4.4 You are not allowed to have in your possession or in your proximity while in the examination room, any book, notes, papers or any other materials whatsoever except the correct question papers and any materials expressly authorized by the Kenya National Examinations Council.
- 4.4.5 You must return immediately to the Supervisor any question paper that has smudges, has errors or is badly printed.
- 4.4.6 You must not take any used or unused writing paper out of the examination room. Any rough work must be done on the official question paper, if not to be submitted with the answers, must be left on the desk to be collected by the Supervisor and destroyed.
- 4.4.7 Any misconduct or causing of disturbance in or near the examination room will be treated as an examination irregularity.
- 4.4.8 Cell phones or any other electronic communication device are prohibited in examination centres. Any candidate caught in possession of a cell phone/any other electronic communication device will have his/her results cancelled.

#### 4.5 PENALTY FOR EXAMINATION IRREGULARITIES

- 4.5.1 The **KNEC Act No. 29** of **2012** Offences and Penalties stated in **Sections 27 to 40** for cases of examination irregularities will apply. Some of the highlights in these **Sections** state that:
  - 4.5.1.1 A candidate who commits an examination irregularity in any paper will have the results for the **WHOLE SUBJECT** cancelled. Such a candidate will not be entitled to a result for the subject. This will be reflected as (**00**).
  - 4.5.1.2 If there is evidence of wide-spread irregularities in any examination centre, the examination results for the whole centre will be cancelled.

#### 4.5.1.3 Any person who:-

- a) gains access to examination material and knowingly reveals the contents, whether orally or in writing, to an unauthorized party, whether a candidate or not, will be in violation of Section 27of the Act and the penalty will be imprisonment for a term not exceeding ten years, or a fine not exceeding two million shillings or both;
- b) willfully and maliciously damages examination material will be in violation of **Section 30** of the **Act** and the penalty will be imprisonment for a term not exceeding *five years* or a fine not exceeding *five million shillings* or both;
- c) is not registered to take a KNEC examination but, with intent to *impersonate*, presents or attempts to present himself to take the part of an enrolled candidate will be in violation of **Section 31** of the **Act**, and shall be guilty of an offence and liable to imprisonment for a term not exceeding *two years* or a fine not exceeding *two million shillings* or both and shall be prohibited from taking an examination conducted by or on behalf of the Council for a period of *three years*.
- 4.5.2 Please ensure that you do not commit any examination irregularity to avoid having your results cancelled.

#### Ag. CHIEF EXECUTIVE OFFICER